Очаква се Йенс Столтенберг да бъде помолен да остане на поста генерален секретар на НАТО за още една година.

Това съобщиха "Блумбърг" и "Ройтерс", позовавайки се на източници, запознати с преговорите.

През това време съюзниците от Алианса се надяват да постигнат споразумение за приемник.

Столтенберг заема поста от 2014 г. Вторият му мандат трябваше да приключи през септември 2022 г., но беше удължен с една година с оглед на войната на Русия срещу Украйна. Той заяви, че няма намерение да се кандидатира за нов мандат.

Източник на Ройтерс отбелязва, че Столтенберг се радва на широка подкрепа в НАТО и остава ефективен лидер.

"Администрацията на президента на САЩ се приближава към идеята, че Столтенберг ще остане на поста си за още една година", заяви пред агенцията американски служител, пожелал анонимност. - Изглежда, че в момента в алианса няма консенсус за негов заместник."

Вероятността Столтенберг да бъде помолен да остане на поста си нараства с наближаването на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли, посочи "Ройтерс".

Съюзниците се опасяват от разрив в Алианса заради войната в Украйна.

Atlantic Council: Трябва ли НАТО да удължи мандата на Столтенберг?

Atlantic Council: Трябва ли НАТО да удължи мандата на Столтенберг?

Предизвикателствата изискват да се подходи с повишено внимание

Който и да поеме поста, генералният секретар на НАТО ще трябва да поддържа единството на членовете на Алианса в подкрепа на Украйна, от една страна, и, от друга, да предотврати ескалация, която би довела до война с Русия в краткосрочен план.

Миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви интереса си към поста генерален секретар на НАТО. Сред кандидатите бе спрягана и датският министър-председател Мете Фредериксен, която обаче отрече да има амбиции към поста, както и шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен.