Русия няма да позволи на НАТО да въвлече Москва в безсмислено противопоставяне. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на лекция във външното министерство на Монголия, цитиран от ТАСС.

Ние сме свидетели на безпрецедентно струпване на военна сила от края на Студената война, присъствието на НАТО на така наречения източен фланг на алианса с цел оказване на военно-политически натиск върху Русия, за да я сдържа, каза той.

Всичко това е съпроводено от агресивна пропагандна кампания по демонизиране на Русия, добави той. Според него НАТО все още търси враг, за да оправдае смисъла на своето съществуване.

Русия няма намерение и няма да участва в безсмислено противопоставяне, Москва е убедена, че не съществува разумна алтернатива на взаимноизгодното общоевропейско сътрудничество в сферата на безопасността на основата на принципа на неделимостта на сигурността в международното право, изтъкна още той.

По отношение на САЩ руският дипломат смята, че последното посещение на държавния секретар Джон Кери в Москва показва, че Вашингтон се нуждае от поддържане на връзки с Русия и взаимодействие между двете страни за разрешаване на ключови международни проблеми.

На Запад постепенно осъзнават, че изолирането на Русия е невъзможно, каза още Лавров.

Русия не се стреми към противопоставяне със САЩ, дори с НАТО и ЕС, и никога не е инициирала подобна конфронтация. Ясно е, че конфронтационното настроение само пречи на усилията по възстановяването на оптималния вектор в световното развитие, категоричен е Сергей Лавров.