Руският първи дипломат отхвърли медийни съобщения, в които се твърди за руски заговор за отравяне на кмета на Прага и друг служител в чешката столица, съобщава АП.

Седмичник Respekt съобщи по-рано, че чешките разузнавателни служби подозират, че руски агент е изпратен в Прага преди три седмици, за да отрови шефа на администрацията на 6-и район на чешката столица - Ондрей Колар, и кмета на града Зденек Хриб. Историята е базирана на анонимни източници.

Руският външен министър Сергей Лавров се присмя на твърденията, казвайки, че тоест, чешките власти забелязват руснак с мощна отрова-рицин и просто го пускат да премине с нея, в това няма никакъв смисъл.

"Някой здрав човек би ли повярвал в тези измислици", допълва Лавров.

Чешките власти не коментираха, но Колар обясни в телевизионно интервю във вторник, че е под полицейска закрила поради "някои факти, които са открити, фактът, че тук има руснак, чиято цел е да ме ликвидира". Той добави, че предполагаемият убиец има за цел и Хриб и Павел Новотни.

Москва и Прага са в противоречие след като окръгът на Колар премахна статуята на командира от ВСВ Иван Конев, чиито армии освобождават Прага от нацистка окупация. Властите в Прага 6 съобщиха, че статуята ще бъде преместена в музей и на нейно място ще бъде поставен нов паметник в чест на освобождението на града.

Отстраняването на статуята предизвика възмущение в Русия, която остро се противопоставя при всякакви опити за омаловажаване на решаващата й роля в победата над нацистите.

Лавров обвини властите в Прага, че нарушава договора за приятелство от 1993 г., в който Чехия поема отговорност да защитава паметници на руски герои от Втората световна война.

Полиция пази кмета на Прага от руски убийци

Полиция пази кмета на Прага от руски убийци

Оплакал се, че го следят, виждал едно и също лице "многократно"