Западните партньори живеят със стари инстинкти, допускайки ядрена трета световна война като алтернатива на вълната от санкции. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Относно думите на президента на САЩ Джо Байдън, който казва, че алтернатива на санкциите срещу Русия ще бъде началото на трета световна война. "Ако човек, запитан дали може да има нещо различно от тази вълна от санкции, каже, че единствената алтернатива може да бъде трета световна война, тогава той не може да не разбере, че третата световна война може да бъде само ядрена. Вероятно старите инстинкти все още са живи в умовете на нашите западни партньори, ако допускат такава възможност, въпреки публично потвърдената позиция на всичките пет постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН", каза Лавров.

На 3 януари лидерите на петте ядрени сили и постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция - приеха съвместно изявление за предотвратяване на ядрена война и предотвратяване на надпревара във въоръжаването.

По-специално, в него се посочва, че "не може да има победители в ядрена война" и "тя никога не трябва да бъде започвана".

Сценарият за натискане на ядрения бутон от Москва няма да бъде реализиран при никакви обстоятелства. Това заяви в интервю за колумбийското радио W Radio говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предаде "РИА Новости".

Според нея Москва изхожда от това, че този апокалиптичен сценарий няма да бъде реализиран под никакъв предлог и при никакви условия.

Захарова обяснява, че Русия многократно е заявявала позицията си по този въпрос. "Мисля, че ни бъркате с някой друг. Що се отнася до използването на ядрени оръжия, ние вече няколко пъти заявявахме нашата позиция. Може би ни бъркате със Съединените щати, но Руската федерация никога не е говорила за това".

Сергей Лавров: Третата световна война ще е ядрена

Сергей Лавров: Третата световна война ще е ядрена

Дипломатът коментира още Украйна и санкциите