Руският външен министър Сергей Лавров заявява, че ако избухне Трета световна война, тя ще е ядрена. Той е казал това в интервю за катарската телевизия Ал Джазира,цитирано от ТАСС.

По този начин той отговаря на по-ранно изявление на американския президент Джо Байдън, че безпрецедентните санкции са без алтернатива, защото другата възможност е Трета световна война.

По думите му "специалната военна операция" (така в Кремъл наричат руската инвазия в Украйна-бел.ред.) на Русия е насочена към разоръжаване на Украйна, като според него Москва няма да позволи на Киев да придобие ядрено оръжие.

Той е казал това в отговор на изявления на изявленияна украинското ръководство, че Киев може да преразгледа задълженията си по Будапещенския меморандум, който предвижда отказ от ядрени оръжия в замяна на гаранции за сигурност, тъй украинските власти смятат, че той вече е нарушен от страна на Русия и Украйна може да не се съобразява с него.

Джо Байдън: Путин много сгреши!
Обновена

Джо Байдън: Путин много сгреши!

С речта си успя да обедини републиканци и демократи, които заедно го аплодираха на крака

Сергей Лавров обяснява, че в Русия са били наясно, че ще бъдат наложени санкции срещу страната, но са изненадани, че тези мерки засягат спортисти, представители на интелигенцията, актьори и медийни работници.