Зад изтичането на кореспонденцията на френския президент Еманюел Макрон през 2017 г. - тогава все още кандидат за поста, и публикуването й в интернет стоят хакери, свързани с руските държавни структури, съобщава в. "Le Monde".

Става дума за 9 гигабайта данни от кореспонденцията на Макрон, които бяха публикувани непосредствено преди втория тур на президентските избори - те бяха наречени MacronLeaks.

"Le Monde" пише, че направеното предположение от разследващи журналисти, че зад изтичането на данните стоят две групи хакери, свързани с руските спецслужби, "за първи път се потвърждава с технически доказателства".

Руски хакери ударили предизборния щаб на Макрон

Руски хакери ударили предизборния щаб на Макрон

Атаката била извършена миналия месец

Скоро след публикуването в интернет на информационния масив с кореспонденцията на френския президент, през май 2017 г., германският вестник "Süddeutsche Zeitung" съобщи, че по данни на фирмата Trend Micro, занимаваща се с информационна сигурност, организаторите на предизборната кампания на Макрон са станали жертви на хакерската група Pawn Storm, свързана с руските спецслужби. Същата група, по информация на изданието, е използвана за атаките срещу Демократическата партия в САЩ и Християндемократическата партия в Германия, оглавявана по онова време от канцлера Ангела Меркел.

В. "Le Monde" на свой ред разкрива, че хакерската атака срещу щаба на Макрон през 2017 г. е дело на руските хакерски групи Sandworm и "26 165". Журналистите твърдят това, позовавайки се на материали на специалисти от концерна Google, занимаващи се с разкриване на професионални хакерски групи, както и на данни от американската компания за киберсигурност FireEye, която през последните години анализира действията на руските власти в интернет.