Британските консерватори заплашват да разследват Канал 4, ако спечелят парламентарните избори на 12 декември, след като телевизионният канал реши да замени премиера Борис Джонсън с ледена скулптура по време на дебат за климатичните промени, пише "Гардиън".

Източник от Консервативната партия потвърди, че партията ще прегледа задълженията на телевизионния канал, ако Борис Джонсън се върне на "Даунинг стрийт" следващия месец. Според предложението, първи съобщи BuzzFeed News, консерваторите ще проверят дали телевизията не трябва да служи на обществото по по-добър начин.

Лицензът на Канал 4 е до края на 2024 г., което означава, че ще трябва да бъде подновен при ново правителство, ако парламентът изпълни петгодишния си мандат. Канал 4 е обществен и подлежи на промяна, ако парламентът прокара съответното законодателство.

Говорител на консерваторите съобщи, че са писали на медийния регулатор Ofcom с искане за разследване, тъй като каналът е нарушил правилата.

Лидерът на партия "Брекзит" Найджъл Фараж получи същото отношение на дебата, след като отказа да участва с другите лидери.