Правителството на Белгия реши да узакони свободната продажба на така наречения "лек" канабис, пишат местни медии.

Занапред лекият канабис ще се продава свободно в будки за цигари, а не в специализирани магазини, както беше досега.

Лекият канабис се различава от "обикновения" по това, че съдържа минимално количество от активното вещество тетрахидроканабинол (ТНС). В леката марихуана съдържанието на ТНС е под 0.2%. Наред със силната марихуана той също съдържа канабиноиди, които обаче не са психотропни вещества. Заради ниското съдържание на ТНС лекият канабис не води до силния замайващ ефект, който се наблюдава при силния канабис.

Снимка 330719

Източник: iStock

Лекият канабис ще се разпространява в магазини за цигари и ще бъде облаган с данък и акциз, както тютюневите изделия. Досега лекият канабис, който се продаваше в специализирани магазини не се облагаше с акциз.

Решението на правителството обаче води и до недоволство. Досегашните специализирани магазини се опасяват, че могат да фалират. Органите на реда пък са на мнение, че решението може много да затрудни работата им - проверките за притежание на нелегалният "обикновен" канабис щели да се обезсмислят, понеже мирисът и видът на "леката" марихуана са еднакви, което прави различаването им на място при проверка на практика невъзможно.

Канада приема пълна легализация на марихуаната

Канада приема пълна легализация на марихуаната

Употребата и продажбата за лично потребление...

Организация, подкрепяна от фондацията "Крал Бодуен" с почетен председател кралица Матилда, твърди, че узаконяването на всички видове канабис би донесло на белгийския бюджет годишно до 144 милиона евро - ако държавата се обвърже с монополното производство, разпространение, лицензиране на продажбите и ценообразуването при предлагането на растението.

Снимка 321669

Източник: iStock

Ако Белгия разреши изцяло употребата, без да облекчава производството и разпространението (по примера на Холандия), бюджетните разходи биха намалели с 42.8 милиона евро на година.

В случай, че Белгия разреши на частни дружества да произвеждат канабис, бюджетът би бил облагодетелстван със 78.4 милиона евро на година, изчислява организацията, цитирана от БНР.

Масово арестуват за под 1 грам марихуана

Масово арестуват за под 1 грам марихуана

40% от съдебната практика относно наркотиците е за маловажни случаи