Президентът на Русия Владимир Путин разкритикува бившия съветски лидер Владимир Ленин, че е поставил мина със забавено действие под държавата и осъди бруталните репресии, извършени от болшевиките, цитиран от АП и руски медии.

Острата критика по адрес на Ленин, все още е почитан от комунистите и много други в Русия, е необичайна за Путин, който в миналото внимателно подбираше коментарите си по отношение историята на Русия, за да избегне губене на гласоподаватели, отбелязва АП.

Оценката на Путин относно ролята на Ленин в руската история по време на среща с прокремълски активисти в южния град Ставропол беше белязана с още по-голяма критика в сравнение с преди, допълва агенцията.

Неотдавна по време на среща с членове на Съвета по наука и образование Путин заяви, че Ленин и неговите съюзници са „заложили атомна бомба под сграда, която се нарича Русия”.

Той припомни, че Ленин и Сталин са имали разногласия по отношение изграждането на новата болшевишка държава.

Руският лидер добави, че идеите на Сталин са отхвърлени и държавата била изградена, така че нейните участници да могат да излизат от състава на страната, което именно е довело до разпада.

Именно това "беше мина със забавено действие под зданието на нашата държавност", изтъкна той.

Русия помагала на Сирия да унищожи терористите, не се намесвала в работите ѝ

Русия помагала на Сирия да унищожи терористите, не се намесвала в работите ѝ

Това обяви Владимир Путин

Руският лидер осъди Ленин и неговото правителство за бруталното екзекутиране на последния цар на Русия и царското семейство. Според Путин Ленин и правителството му са виновни също за убийствата на хиляди свещеници, както и за създаването на административни граници по етнически линии.

Той също така разкритикува икономическата политика на СССР и призова за нейното анализиране с цел недопускане на подобни грешки в бъдеще.