Християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел с лесна победа на изборите в малката западна провинция Саарланд, съобщават световни агенции.

Снимка 285403

Източник: ЕПА

Според екзит пол на ZDF християндемократите печелят с 40% (+5%), а социалдемократите събират 30 на сто. Левицата и "Алтернатива за Германия" също влизат в местния парламент, след като съответно събират 13% (-4) и 6% (+6). Така за първи път "Алтернатива за Германия" влизат в местния парламент, след като преминават прага от 5%.

"Алтернатива за Германия" вече има местни депутати в 11 от 16 провинции. На национално ниво "Алтернатива за Германия" получава около 10%.

Шефът на партията Фрауке Петри заяви, че е "горда" с резултата. Но тя изрази разочарованието си от това, че гласоподавателите избраха "голямата коалиция".

Екзит пол на ARD показва, че партията на Меркел печели 41%, а социалдемократите са подкрепени от 29,5 на сто. Останалите две партии, които влизат, са Левицата (13%) и "Алтернатива за Германия" (6%).

Също разкритата от ARD информация показва, че партията на канцлера е получила повече гласове и че не е регистриран "ефектът Шулц".

Това определено не е щастлива нощ за нас и за мен, каза Мартин Шулц.

Снимка 285427

Източник: ЕПА

Екзит пол на FGW сочи, че 68,0% от имащите право на глас са упражнили правото си на вот в Саарланд в сравнение с 61,6% през 2013 г. и 67,6% през 2009 г.

Вотът в малката западна провинция беше първи тест за канцлера Ангела Меркел и за "ефекта Шулц" (Мартин, лидерът на социалдемократите - б.р.).

Местният лидер на християндемократите и премиер на Саарланд Аннегрет Крамп-Каренбауер се очаква да продължи да управлява провинцията. 

Снимка 285404

Източник: ЕПА

Гласуването в Саарланд е важно, защото е първото от общо три провинции (7 май в Шлезвиг-Холщайн и на 14 май в Северен Рейн-Вестфалия) преди федералните избори в Германия на 24 септември.

Според последните социологически проучвания в Германия социалдемократите изостават с около 2% от християндемократите на Меркел.

Откакто Шулц пое ръководството на Социалдемократическата партия от вицеканцлера Зигмар Габриел по-рано тази година, в Германия се заговори за "ефекта Шулц", тъй като социалдемократите набраха допълнителни 10% при различни социологически проучвания.