Френският изобретател и звезда на ховърборда (летящ скейтборд) Франки Запата не успя да влезе в историята. Той се опита да прелети над Ламанша с ховърборда си, информират "Гардиън" и "Ройтерс".

Запата падна в морето при опит да кацне на платформа на кораб, за да презареди в средата на Ламанша. Член на екипа му коментира, че движението на вълните е изисквало "перфективно време" и платформата за кацане се е преместила с "няколко сантиметра" при опита за кацане.

"Ние говорим за няколко сантиметра. Огромно разочарование...но ние определено ще опитаме отново", обяви член от поддържащия екип на Запата. Според информацията ентусиастът не е пострадал. Той е носил спасителна жилетка.

Не беше вятърът, не бяха и вълните. Платформата беше на два метра над палубата, всяко движение на лодката я размества, поясни представителят.

40-годишният Запата се надяваше да осъществи "детската си мечта" на 110-тата годишнина от успеха на пионера авиатор Луи Блерио - създава първия самолет, с който прелита над Ламанша.

Запата потегли от плажа Sangatte до Кале в 09,05 часа местно време. Местни жители и медии наблюдаваха, докато французинът с неговия Flyboard Air, задвижван от пет малки турбо двигателя, се подготвяше да излети. 10 напрегнати минути по-късно той пристигна на плавателен съд за презареждане в средата на Английския канал, където се очакваше да спре за две минути, за да смени раницата с керосин, захранваща Flyboard Air.

Платформата за кацане е метална конструкция на корабче, която е с площ само един квадратен метър. Запата трябваше да кацне, да хвърли раницата и да вземе другата с достатъчно гориво за останалата част от полета до Дувър. Той взе разстоянието от 18 километра и достигна до платформата в средата на Ламанша. Морето не беше бурно, но вълните са преместили платформата за кацане, което е довело и до провала.

"Летящият човек" Франки Запата се подготвя за исторически полет над Ламанша с ховърборд

"Летящият човек" Франки Запата се подготвя за исторически полет над Ламанша с ховърборд

Flyboard Air е задвижван от пет малки турбо двигателя

Запата трябваше да прелети разстоянието до Дувър за около 20 минути със скорост до 140 километра в час на височина 15-20 метра.

Френският изобретател, който е от Марсилия, направи първия полет с Flyboard преди три години.

През миналата година френското правителство предостави 1,3 милиона евро на Запата за разработването на ховърборд, след като чуждестранни инвеститори потърсиха изобретателя.

Flyboard Air е задвижван от пет малки турбо двигателя. Може да се движи автономно около 10 минути и да достигне максимална скорост от близо 190 километра в час.

Френският военен министър Флоранс Парли коментира, че машината може да бъде изпитана за различни цели, включително летяща логистична платформа или платформа за атака.

Запата показа изобретението си пред световни лидери и на присъстващите на "Шанз Елизе" на Деня на Бастилията в Париж.