Работническата партия разкритикува посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Бразилия, което е насрочено за 18 септември, предаде teleSUR.

"Постоянната намеса на САЩ в суверенните дела на други държави е незаконна", заяви предеседателят Глейзи Хофман, изразявайки загриженост от посещението на американския служител в град Боа Виста, в щата Рорайма, който е на границата с Венецуела. Администрацията на Жаир Болсонару, която за пореден път показва подчинението си на диктата на правителството на президента Доналд Тръмп, винаги е готова да изпълнява заповедите", обясни тя и добави, че подобно поведение е предизвикателство за нашия суверенитет.

В петък Помпео ще се срещне с министъра на външните работи Ернесто Араухо и ще остане почти четири часа в центъра за приемане на венецуелски мигранти в Боа Виста, както съобщава Ройтерс.

"Провокацията на Съединените щати с подкрепата на бразилското правителство към венецуелския народ е безпрецедентна. Страната ни се превръща в слуга. Жалко е. Искаме мир, а не война по нашите граници! Махай се, Майк Помпео!, написа в "Тууитър" лидерът.

Венецуела обвини заловения US шпионин в тероризъм

Венецуела обвини заловения US шпионин в тероризъм

Той беше задържан миналата седмица в южноамериканската държава

Преди да започне обиколката на Помпео в Суринам, Гвиана, Бразилия и Колумбия, държавният департамент даде да се разбере, че действията му ще бъдат насочени към ограничаване на администрацията на президента Николас Мадуро, която американското правителство счита за заплаха за своите геополитически и икономически интереси в Южна Америка.

С наближаването на изборите в САЩ "се очаква Вашингтон да засили позицията си, особено с повече санкции, насочени към петролната и златната индустрия на Венецуела", коментира Ройтерс.