Левият френски политик Жан-Люк Меланшон обяви, че ще се кандидатира за президент на Франция следващата година – ход, който може да подкопае шансовете на настоящия държавен глава Франсоа Оланд да бъде преизбран, съобщава Ройтерс.

Бившият социалистически депутат спечели 11% подкрепа на първия тур на последните президентски избори през 2012 година, подпомогнат от комунистите.

Лявата партия на Меланшон не се представи добре на местния вот, но 64-годишният може да спечели гласове за сметка на Оланд.

Социологическо проучване на Viavoice показва, че 10% от левите гласоподаватели разглеждат Меланшон като най-добрия кандидат на левицата на президентския вот през 2017 година – само 3% изоставане от Франсоа Оланд.

Представям кандидатурата си за 2017 година, заявява Жан-Люк Меланшон във видео, качено на сайта му. „Тези избори могат да бъдат шанс за народа”, поясни той, допълвайки, че дават шанс за мирно и демократично прекратяване на една несправедлива и жестока система във Франция и на един потъващ континент.

Този път Меланшон не е сключил споразумение с комунистите и не е известно как ще финансира кампанията си, но кандидатурата му не е добра новина за Оланд като цяло.

Оланд се опитва да дискредитира кандидатите от лявото политическо пространство, заявявайки, че те увеличават риска да няма ляв кандидат на балотажа след първия тур на президентските избори през 2017 година.

Социологическите проучвания показват, че крайнодесният лидер Марин льо Пен, бившият президент Никола Саркози и Оланд са основните кандидати за най-важния пост в страната.

По-късно днес се очаква Оланд да обяви правителствени рокади в опит да засили екипа си преди изборите следващата година.