Основната опозиционна Лейбъристка партия във Великобритания ще гласува срещу всяко споразумение за Брекзит, постигнато от премиера Тереза Мей. Липсата на осъществим план за напускане на ЕС ще свали Мей преди Коледа.

Това заяви високопоставен лейбъристки депутат пред "Файненшъл таймс", цитиран от "Ройтерс".

Великобритания заплаши, че няма да плати на ЕС, ако няма сделка за Брекзит

Великобритания заплаши, че няма да плати на ЕС, ако няма сделка за Брекзит

Лондон се съгласи да погаси сметката си от 40-годишното си членство, която е в размер на 39 милиарда британски лири

Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 г. Все още Брюксел и Лондон не са успели да постигнат споразумение. Някои депутати от Консервативната партия заплашиха да блокират договореното от Мей с ЕС.

Ако разбунтувалите се от нейната партия гласуват против споразумение, съдбата на правителството на Мей и целият процес по напускане ще зависи от лейбъристите, защото тя няма да държи необходимите 320 гласа в парламента.

Емили Торнбъри, министърът на външните работи в сянка от Лейбъристката партия, коментира пред вестника, че работещо споразумение "просто няма как да се случи" при Мей.

Евроскептичните консерватори не успяха да договорят алтернативен план за Брекзит

Евроскептичните консерватори не успяха да договорят алтернативен план за Брекзит

80 или повече депутати се готвят да гласуват против плана на премиера за Брекзит

Лейбъристите имат условия, за да подкрепят всяко споразумение за Брекзит, но Торнбъри смята, че тя вижда малки шансове Мей да ги удовлетвори.

Според нея ще е необходими до няколко месеца да се проведат парламентарни избори, тъй като премиерът ще бъде победен на важния вот за всяко споразумение за Брекзит.

"Те не са способни да управляват...или ще имаме парламентарни избори през есента, или ще отидем на избори през пролетта", убедена е тя.

Торнбъри иска национални избори пред друг референдум.