Премиерът на Унгария Виктор Орбан - кръстникът на "нелибералната демокрация", толкова е писнал на някои европейски дясноцентристки политици, че те искат да бъде изхвърлен от клуба, пише "Политико".

Умерени политици от Европейската народна партия (ЕНП), от държави като Холандия, Швеция, Финландия и Люксембург, са критични към унгарската управляваща партия ФИДЕС заради анти-ЕС риториката и злоупотребата с върховенството на закона. В началото на юни Християндемократическият призив в Холандия прокара резолюция с официално искане ФИДЕС да се изхвърли от Европейската народна партия.

Но те нямат достатъчно подкрепа да изхвърлят Орбан от Европейската народна партия. Паневропейските политически лидери се нуждаят от унгарския премиер, за да запазят позицията си на най-голям блок в Европейския парламент.

Орбан и партията му от друга страна нямат намерение да напускат. Унгарският премиер смята, че Европейската народна партия може да приеме част от политиките му и това се доказа наскоро с публикуването на документ на Европейската народна партия, който призовава за по-засилен граничен контрол.

В момента настроенията в партията са: Ние не харесвам това, което казва Орбан, но за момента трябва да го приемем.

В Брюксел, според представител на Европейския парламент, пожелал анонимност, "Европейската народна партия практически е разделена в средата" по казуса.

Това разделение си пролича тази седмица, когато комисия към Европейския парламент подкрепи резолюция, с която се алармира, че Унгария е на път сериозно да наруши ценностите на ЕС. Осем еврдепутати от Европейската народна партия гласуваха в полза на текста, а деветима - против.

Евродепутати гласуваха за начало на съдебна процедура срещу Унгария

Евродепутати гласуваха за начало на съдебна процедура срещу Унгария

Комисията по граждански свободи към Европейския парламент одобри доклад

Според депутат в ЕНП има малко или много три групи. Тези, които искат да изгонят Орбан, са либерали от Швеция и Холандия, а сред поддръжниците на ФИДЕС са консерваторите от Бавария и Австрия. В средата са политиците от партията на Меркел.