Китайска компания с връзки с армията и разузнаването на страната е събрала огромно количество база данни с подробна лична информация на милиони хора по света, включително известни и влиятелни личности, информират ABC и "Гардиън".

Информация за 2,4 милиона души, включително повече от 35 000 австралийци, е изтекла от базираната в Шънджън компания Zhenhua Data, която се смята, че е използвана от китайското разузнаване. Сред клиентите на компанията са китайската армия и Китайската комунистическа партия. Събраната информация включва дати на раждане, адреси, семейно положение, снимки, профили в социални мрежи и други.

Изтеклите данни повдигат допълнителни въпроси за мащаба на разузнавателните операции на китайските служби.

Вярва се, че компанията е събрала информацията от така наречената "тъмна мрежа".

Анализатор коментира, че базата данни е "Cambridge Analytica на стероиди", като има предвид скандала с теча на лична информация от профили във "Фейсбук", свързано с кампанията за президент на САЩ през 2016 г.

Internet 2.0, консултантска компания в сферата на киберсигурността в Канбера, чиито клиенти са правителствата на САЩ и Австралия, съобщи, че е успяла да възстанови информацията за около 250 000 души от изтеклите база данни, включително за 52 000 американци, 35 000 австралийци и близо 10 000 британци. Сред тях са и политици, включително премиерите Борис Джонсън и Скот Морисън, техни роднини, а също така кралски особи, висши военни и известни личности.

Представител на Zhenhua коментира пред "Гардиън", че информацията не е вярна и че ще отговорят по-късно.

База данните са попаднали в американския учен Кристофър Болдинг, който преди живееше в Шънджън, но бе принуден да се върне в САЩ. Той е споделил информацията с Internet 2.0. Първи съобщиха за откритията Australian Financial Review и "Дейли телеграф".