Един от високопоставените служители на режима на червените кхмери, управлявал Камбоджа от 1975 до 1979 г., Канг Кек Иев умря в Пном Пен на 77 години, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на изявление на говорител на международния трибунал, който съди оцелелите лидери на Червените кхмери.

"Другарят Дуч (партийният псевдоним на Иев) почина тази сутрин, 2 септември, в 00:52 ч. в болницата за кхмерско-съветско приятелство (в Пном Пен)", съобщава говорител на трибунала.

През 2003 г. беше създаден международен трибунал в съответствие със споразумение между ООН и правителството на Камбоджа за процес срещу лидерите на Червените кхмери, съставено от камбоджански и чуждестранни съдии.

Трибуналът започна работа през пролетта на 2009 г. По това време петима лидери на Червените кхмери бяха живи. Те бяха обвинени в геноцид, нарушения на човешките права и военни престъпления.

Канг Кек Иев е началник на затвора S-21, в който са измъчени до смърт около 17 хиляди души. През 2010 г. той получи 35 години затвор (по-късно присъдата му беше увеличена до доживотен затвор).

Според правителството, от 1975 до 1979 г., 2,75 милиона души са загинали от престъпленията на Червените кхмери, което е около една четвърт от населението на страната, според други оценки - 1,7 милиона. Въпреки това, редица изследователи смятат, че този брой включва всички тези, които загиват в гражданската война, стават жертви на бомбардировки или политически екзекуции или умират от глад и болести между 1970 и 1979 г.

Лидерите на Червените кхмери за първи път осъдени за геноцид

Лидерите на Червените кхмери за първи път осъдени за геноцид

Съдът призна за виновни 92-годишния Нуон Чеа и 87-годишния Киеу Сампан