Лидерът на републиканското малцинство в Сената на САЩ Мич МакКонъл призова администрацията на САЩ да предприеме спешни мерки за спиране настъплението на талибаните срещу афганистанската столица Кабул, включително с въздушни удари по тях, съобщи The Hill.

"Не е късно да спрем талибаните да опустошат Кабул. Администрацията трябва да действа бързо и да нанесе въздушни удари срещу настъпващите талибани, да окаже критична подкрепа на афганистанските национални сили за отбрана, които защитават столицата, и да предотврати падането на града, което сега изглежда неизбежно ", каза той.

Отговорът на НАТО за Афганистан - не признава талибаните, ако превземат страната със сила

Отговорът на НАТО за Афганистан - не признава талибаните, ако превземат страната със сила

Подкрепя афганистанското правителство и силите за сигурност "толкова, колкото може"

В противен случай "заплахата за сигурността на САЩ определено ще нарасне, а хуманитарните загуби за невинните афганистанци ще бъдат катастрофални", каза той и отбеляза, че е обсъждал този въпрос с посланика на Афганистан във Вашингтон.

В четвъртък американските власти обявиха намаляване на броя на служителите на посолството им в Кабул. Когато извършват евакуацията си, американските войски ще осигурят сигурност. За това се очаква около 3 хиляди военнослужещи временно да бъдат прехвърлени в афганистанската столица.

В същото време Пентагонът очаква около 1000 военни да продължат да охраняват служителите на дипломатическата мисия, които остават там в Кабул.