Лидерът на Шотландия Никола Стърджън е изправена пред вот на недоверие по-късно днес, информира ДПА.

Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия е обвинявана, че е подвела шотландския парламент по време на разследването на предшественика й Алекс Салмънд.

През 2018 г. Салмънд бе обвинен в сексуален тормоз, което принуди шотландското правителство да започне разследване.

Политикът, който отрича обвиненията, изрази тревогата си от действията на правителството по случая и впоследствие се обърна към съда, който установи, че разследването на властите е "незаконно" и изглежда е пристрастно.

Стърджън призна, че са допуснати грешки и поиска да бъде направена проверка дали е нарушила така наречения министерски кодекс.

В понеделник бяха публикувани резултатите от проверката, според които тя не е нарушила правилата.

Въпреки това шотландските консерватори внесоха вот на недоверие срещу Стърджън, след като отделно разследване на парламентарна комисия е установило, че правителството на Стърджън е допуснало сериозни грешки. Разкрива се, че Стърджън е дала неточни показания за срещи, които е провела със Салмънд по време на разследването на правителството и следователно е "подвела" разследващите.

Но вероятно Стърджън ще оцелее на гласуването, тъй като Шотландската зелена партия заяви, че няма да подкрепи предложението.