Лидерът на талибаните заяви, че са ангажирани да спазват споразумението със САЩ, въпреки че са обвинявани в извършването на хиляди атаки в Афганистан от подписването му.

В послание за Рамазан байрам Хайбатула Ахундзада призова Вашингтон да не "пропилява" възможността за прекратяване на най-продължителната война в историята на САЩ.

Десетки убити и ранени при атентат в Афганистан

Десетки убити и ранени при атентат в Афганистан

Министерството на вътрешните работи обвини талибаните

"Ислямското емирство се ангажира да изпълнява подписаното със САЩ споразумение и призовава другата страна да спазва задълженията си и да не позволява пропиляване на тази решаваща възможност", обяви Ахундзада, цитиран от АФП.

"Призовавам американските представители да не позволяват на никого да се възползва от възможността за възпрепятстване, отлагане и в крайна сметка осуетяване на това двустранно споразумение, признато от международната общност", добави лидерът на талибаните.

НАТО приветства споразумението в Афганистан

НАТО приветства споразумението в Афганистан

Споразумението беше подписано от президента Ашраф Гани и неговия съперник Абдула Абдула

След няколко месеца преговори талибаните и САЩ се подписаха под споразумение през февруари, което предвижда изтегляне на всички американски войски от Афганистан следващата година в замяна гаранции за сигурност. Талибаните се ангажират да прекратят атаките в градовете и по чуждестранни сили, но те продължават да нападат афганистанските сили в провинции.

Анализатори отбелязват, че екстремистите са окрилени от февруарската сделка.

Представители на афганистанското правителство съобщават за повече от 3800 нападения с 420 убити цивилни и 906 ранени от подписването на сделката.

В Афганистан договориха споделено правителство

В Афганистан договориха споделено правителство

Ашраф Гани и съперникът му Абдула Абдула подписаха споразумение за споделяне на властта