Държавите от Г-7 обявиха, че са готови да наложат нови санкции на Русия, ако не изпълни задълженията си за разрешаването на конфликта в Украйна.

Това се отбелязва в заключителната декларация от срещата на върха на държавите от Г-7 в Сицилия.

Белият дом: Тръмп няма намерение да смекчава санкциите срещу Русия

Белият дом: Тръмп няма намерение да смекчава санкциите срещу Русия

САЩ дори могат и да ги увеличат

Готови сме да предприемем допълнителни рестриктивни мерки с цел увеличаване цената за Русия, ако не предприеме необходимите действия...Въпреки различията ни с Русия, ние сме готови да се обвържем с Москва за разрешаване на регионални кризи и общи предизвикателства, се отбелязва в комюникето.

Според лидерите на седемте държави кризата в Украйна може да бъде разрешена само чрез пълното прилагане на Минските споразумения от всички ангажирани държави. Те подкрепят работата на Нормандската група и ОССЕ.

САЩ и останалите от Г-7 с компромис за протекционизма, но не и за климата

САЩ и останалите от Г-7 с компромис за протекционизма, но не и за климата

Доналд Тръмп многократно се оплаква от нелоялни практики

Подчертаваме отговорността на Руската федерация за конфликта и подчертаваме ролята й за възстановяване на мира и стабилността. Повтаряме нашето осъждане на незаконното анексиране на Кримския полуостров и потвърждаваме политиката на непризнаване, а също така подкрепяме пълната независимост, териториална цялост и стабилност на Украйна, допълват лидерите.

Те припомнят, че продължителността на санкциите е ясно свързана с пълното прилагане на Минските споразумения от Русия и уважаването на украинския суверенитет.

Санкциите могат да бъдат отменени, когато Русия изпълни ангажиментите, отбелязва се в документа.

В декларацията се засягат и други въпроси от международните отношения.

В документа се подчертава, че лидерите вярват, че има възможност за прекратяване на трагичната криза в Сирия.

Решени сме да засилим усилията си за победа над международния тероризъм в Сирия, предимно над ДАЕШ ("Ислямска държава") и "Ал Кайда". Невъзможно е да победим тероризма без политическо уреждане на конфликта в Сирия, смятат те и посочват важността на мирния процес в рамките на преговорите в Астана и Женева. Лидерите призовават Иран и Русия да използват влиянието си за спиране на тази трагедия.

В комюникето се посочва още, че Северна Корея, топ приоритет в международния дневен ред, представлява все по-голяма заплаха за международния мир и стабилност. Те потвърждават ангажимента си за неразпространение на ядрени оръжия и разоръжаване.

КНДР трябва незабавно да прекрати и напълно да изпълнява всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН, и напълно да изостави ядрената и ракетната си програма, призовават от Г-7 и осъждат последните ракетни и ядрени изпитания на азиатската държава.

Лидерите на седемте държави изразяват безпокойството си от ситуацията в Източно и Южнокитайско море и категорично се противопоставят на всички едностранни действия, които могат да доведат до увеличаване на напрежението.

Призоваваме всички държави да се стремят към демилитаризация на спорните райони, подчертават те.

В декларацията се отделя внимание на кризата в Либия, световната хакерска заплаха, борбата с тероризма и международния правов ред.