САЩ направиха компромис за протекционизма, но не и за борбата с климатичните промени.

Това става ясно от заключителното комюнике от срещата на върха на Г-7 в Сицилия, Италия.

Ние признаваме, че свободната, справедливата и взаимноизгодната търговия и инвестиции, докато откриваме реципрочни ползи, са ключов двигател за икономически растеж и откриване на работни места. Следователно ние повтаряме ангажимента си за поддържане на нашите пазари отворени и за борба с протекционизма, докато в същото време категорично се изправяме срещу несправедливи практики, се казва в документа.

САЩ подкрепят призива на Г-7 за борба с протекционизма

САЩ подкрепят призива на Г-7 за борба с протекционизма

Тръмп се съгласи, че борбата срещу протекционизма...

В текста се забелязва постигнатият компромис между САЩ и останалите държави, след като американският лидер Доналд Тръмп многократно се оплаква от нелоялни практики.

Държавите от Г-7 нямат обща позиция със САЩ за климата
Обновена

Държавите от Г-7 нямат обща позиция със САЩ за климата

САЩ преразглеждат политиката си относно климата

Преди американският лидер многократно се заканва САЩ да наложат протекционистки мерки, аргументирайки се, че Вашингтон страда от несправедливи търговски практики на западни съюзници, включително Германия, както и от Китай и други развиващи се държави.

В частта за климата и енергетиката особено внимание се отделя на позицията на САЩ.

Сериозни разногласия между Тръмп и останалите от Г-7
Обновена

Сериозни разногласия между Тръмп и останалите от Г-7

Американският лидер очевидно не е склонен да постигне компромис

САЩ са в процес на преразглеждане на политиките за климатичните промени и споразумението от Париж, така че не са в позиция да се присъединят към консенсуса по тези въпроси. Разбирайки този процес, лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и председателите на Европейската комисия и Европейския съвет потвърждават силния си ангажимент за бързо прилагане на Парижкото споразумение, се подчертава в декларацията.

В комюникето се засягат още редица теми: неравенството; половото равенство; човешката мобилност; Африка; продоволствената безопасност; иновациите; работната ръка и здравеопазването.

По темата за "Човешката мобилност" е включено част от предложението на САЩ: "В същото време, докато спазваме човешките права на всички мигранти и бежанци, ние потвърждаваме суверенното право на държавите, индивидуално и колективно, за контрол на границите си и за установяване на политики в национален интерес и в интерес на националната сигурност".