Лидерите на държавите от "Нормандската четворка" обсъдиха въпросите за урегулиране на ситуацията в Източна Украйна, съобщават от Кремъл, предаде ТАСС.

Руският лидер Владимир Путин проведе телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Франсоа Оланд и президента на Украйна Петро Порошенко.

В съобщението се отбелязва, че лидерите потвърждават ангажиментите си за изпълнението на минските споразумения в сферата на сигурността и политическите аспекти за урегулиране на конфликта. Те приветстваха договореностите за възобновяване на примирието по Великден, постигнато по време на преговори на контактната група на 29 март 2017 г., а също така подчертаха важността строго да се съблюдава режимът на тишина.

Също така се пояснява, че лидерите призовават за активизиране на работата по разрешаването на проблема с размяната на задържани лица и изразиха съжаление във връзка със заплахи към наблюдатели от ОССЕ.

Изказана е признателност за усилията на Франсоа Оланд в рамките на "Нормандската четворка" и надежда, че работата на този формат ще продължи и след президентските избори във Франция.

Този формат е създаден през юни 2014 г.