Милиардерът Доналд Тръмп, основен претендент на Републиканската партия за президент на САЩ, обяви, че лидерите на републиканците не искат да спечели президентската номинация, цитиран от БиБиСи.

Система е „изградена срещу мен”, изтъкна той по време на предизборно мероприятие в Ню Йорк и обвини Националния комитет на Републиканската партия в конспирация, която цели да го спре.

Коментарите на Тръмп идват на фона на информацията, че основният му съперник Тед Круз получава подкрепата на всички делегати в Колорадо без провеждане на вот в щата.

Това ще доведе до изключително оспорвана битка на конвента през юли. Тогава делегатите ще могат свободно да изразят подкрепата си за единия от двамата кандидати след първия вот.

Американският вестник „Вашингтон пост” пише, че Круз най-вероятно ще спечели при второ гласуване на събранието на партията, тъй като той е убедил много делегати да гласуват за него, когато отпаднат задълженията след първия вот.

Но председателят на Националния комитет на Републиканската партия Рейнс Прибъс отхвърли обвиненията на Тръмп, че правилата в щати като Колорадо са променени в отговор на доминацията му на предварителните избори.

Прибъс написа в „Туитър”, че процесът по номинация е известен от преди повече от година.

Запитан дали комитетът иска да спечели на изборите, Тръмп отговори: „Не, не мисля така. Наистина не мисля”.

Той също се оплака, че делегатите, които искат да го подкрепят, са изтласкани от комитета.

Не им харесва, когато използвам мои пари, защото това означава, че нямат никакъв контрол над мен, защото аз работя за народа, изтъкна още магнатът.

Вече няколко високопоставени представители от Републиканската партия се обявиха против Тръмп, тъй като се съмняват, че той има възможностите да спечели изборите за Белия дом, а също така са несъгласни с твърдата му линия на поведение за имиграцията.

Общо Тръмп е подкрепян от 743 делегати, а зад него е Тед Круз с 545 делегати. За спечелване на номинация на партията се изискват 1 237 делегати.