Лидерите на седем средиземноморски държави, които проведоха среща на върха в Малта, постигнаха съгласие да се фокусират върху климатичните промени и миграцията на следващата среща на върха на ЕС, информира Malta Today.

След разговорите между лидерите на Кипър, Франция, Гърция, Италия, Португалия и Испания премиерът на Малта Джоузеф Мускат запозна медиите с резултатите от срещата.

Снимка 429194

Източник: ЕПА

Мускат отбеляза, че седемте държави са постигнали споразумение, че трябва да се съсредоточат върху климатичните промени, замърсяването с пластмасови отпадъци и преминаване към електрически автомобили по време на срещата на Европейския съвет на 20 и 21 юни.

По думите на премиера на Малта те също са постигнали споразумение да се фокусират върху миграцията на европейско ниво.

Що се отнася до африканските политики на ЕС, винаги трябва да се взема под внимание миграцията, каза той и добави, че лидерите също така безпрекословно подкрепят Кипър в спора с Турция.

"Дойче веле" отбелязва, че лидерите на държавите са се опитали да съгласуват обща политическа и икономическа позиция преди срещата на върха на ЕС. Те разкритикуваха участието на кораби на неправителствени организации в спасяването на мигрантите и призовават спасителните операции да се оставят на либийската брегова охрана. Лидерите също така призовават неправителствените организации да спазват международното право и да не пречат на бреговата охрана на Либия.

В съвместна декларация от срещата във Валета се казва, че трябва да се засилят мерките за разбиване на бизнес модела на трафикантите, за да се предотврати трагична загуба на човешки живот.

Италия и Малта са особено критични към хуманитарните кораби, тъй като смятат, че подпомагат трафика на хора.

Лидерите на седемте държави също призовават за по-голяма политическа и икономическа подкрепа за Либия и ООН да подпомага имигрантите.