Двете популистки партии в Италия постигнаха принципно споразумение по програмата за коалиционно правителство, информира "Ройтерс".

Движение "5 звезди" и "Лига" предвиждат намаляване на данъците, засилване на социалните разходи и пенсионна реформа.

Популисти в Италия планират да пренебрегнат правила на ЕС

Популисти в Италия планират да пренебрегнат правила на ЕС

От няколко дни "Лига" и Движение "Пет звезди" водят засилени преговори

Според агенцията развитието в Италия представлява най-голямото предизвикателство пред ЕС от референдума за Брекзит преди две години.

Лидерите на двете италиански партии, които спечелиха най-много гласове след изборите на 4 март, обсъждат общ политически дневен ред за формиране на коалиция и прекратяване на 10-седмична безизходица.

В Италия очакват формиране на правителство до дни

В Италия очакват формиране на правителство до дни

Една от хипотезите е да се избере трети човек, който е познат

След четиричасова среща с председателя на "Лига" Матео Салвини, лидерът на Движение "5 звезди" Луиджи ди Майо заяви, че двете партии трябва да съгласуват "малки подробности". Той добави, че програмата на новото правителство трябва да бъде финализирана до края на деня.

По-рано източник от "5 звезди" каза, че реално програмата е договорена. Той добави, че не се говори за възможно напускане на еврозоната или "нещо, което може да предизвика тревога относно членството на Италия в еврозоната".

Споразумението все още не е огласено публично и все още трябва да бъде одобрено от членовете на двете партии, както и от президента на Италия. Ди Майо съобщи, че партиите са постигнали напредък по въпроса за премиерския пост, но той не съобщи потенциалния кандидат.

В Италия „Лига” и Движение „Пет звезди” преговарят за коалиционно правителство

В Италия „Лига” и Движение „Пет звезди” преговарят за коалиционно правителство

Направени са значителни крачки към съставяне на правителство и номиниране на премиер

Чернова на споразумението, разгледана от "Ройтерс" по-рано днес, разкрива план за увеличаване на разходите, което е в нарушение на правилата на ЕС за фискална дисциплина: намаляване на данъците, увеличаване на социалните разходи за бедните и отмяна на непопулярна пенсионна реформа. Политиките ще струват милиарди евро и вероятно ще обезпокоят инвеститорите в италиански дълг. Предвижда се нов "универсален доход" за бедните, който ще е в размер на 17 милиарда евро, а промяна в пенсионната реформа ще струва допълнителни 5 милиарда евро.

В плана е заложено налагане на плосък данък от 15% за бизнеса и две ставки от 15 и 20% върху доходите на физическите лица. Тази реформа е предлагана от "Лига". Според икономисти от тази данъчна промяна Италия ще изгуби 50 милиарда евро приходи.