Две популистки партии в Италия се опитват да сключат споразумение за формиране на правителство, което може да пренебрегне правилата на ЕС по въпроси като миграцията и дълга.

Това съобщава БиБиСи, позовавайки се на проект на споразумение, изтекъл в публичното пространство.

От няколко дни "Лига" и Движение "Пет звезди" водят засилени преговори за създаване на коалиционно правителство.

Една от идеите в черновата е искане за прекратяване изкупуването на италиански облигации за 250 милиарда евро от Европейската централна банка.

Италия е втората държава с най-висок държавен дълг в еврозоната.

Лидерите на двете италиански партии също подеха словесна атака срещу Брюксел, обвинявайки ЕС, че се намесва в преговорите. Председателят на "Лига" Матео Салвини атакува "неприемливата намеса на ЕС", докато лидерът на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо коментира "продължаващите атаки на еврократите".

Те също така разкритикуваха публикуването на черновата от HuffPost Italia, подчертавайки, че предложенията са с час и дата 09:30 часа на 14 май и вече не са валидни. Партиите подчертаха, че 39-те страници радикално са променени. Но някои подробности не се отричат и именно те ще обезпокоят ЕС.

Двете популистки партии искат програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации да бъде прекратена. Това би намалило дълга на Италия, който в момента е на ниво 130% от БВП.

Те не са потвърдили този план, но става ясно, че искат с партньорите си от ЕС да преосмислят Пакта за стабилност и растеж, в който са заложени стриктни правила бюджетният дефицит да не бъде повече от 3% от БВП.

Двете партии също планират бюджет за десетки милиарди евро с планове за универсален основен доход и плосък данък от 15% за ниската и средната класа.

"Лига" и Движение "Пет звезди" все още обсъждат как да се справят с имиграцията. В изтеклия документ пише, че ситуацията с мигрантите е неприемлива за Италия.

Има и две предложения за незабавна отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия, но Италия потвърждава членството си в НАТО.

Няма информация кой ще води правителството.