Убит е висш военен командир на ливанската радикална шиитска групировка „Хизбула”. Мустафа Бадредин е загинал близо до летището на сирийската столица Дамаск, съобщи „Хизбула”, цитирани от „Ройтерс”, като агенцията отбелязва, че това е най-големият удар за подкрепяната от Иран групировка, откакто шефът на военното ѝ крило беше убит през 2008 г.

55-годишният Бадредин е бил едно от най-високопоставените лица в радикалната организация, като според САЩ от 2011 г. той е отговарял за военните операции на "Хизбула" в Сирия, където около 1 200 нейни бойци се сражават на страната на президента Башар ал Асад.

"Информацията от предварителното следствие сочи, че огромна експлозия е станала на една от нашите позиции близо до международното летище на Дамаск" се посочва в разпространено комюнике на "Хизбула", като се допълва: "В нея е убит нашият брат, командирът Мустафа Бадредин, а други хора са ранени."

Шиитската групировка се опитва да установи дали експлозията е резултат от въздушен, ракетен или артилерийски удар.

По-рано ливанската телевизия "Ал Маядин" съобщи, че Бадредин е убит при израелски въздушен удар в Сирия, но засега няма потвърждение от Израел.

Мустафа Бадредин е участвал във военни операции на Хизбула от 1982 г. Той е един от петимата обвинени от Специалния трибунал на ООН за Ливан за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири през 2005 г., но не беше изправен пред съда.

Освен това Бадредин бе осъден на смърт в Кувейт заради бомбени атентати през 1983 г. Обаче той избяга от затвора там, след като войските на Саддам Хюсеин нахлуха в Кувейт през 1990 г.