Млади архитекти и инженери, които завършват образованието си в страната и чужбина ще могат да участват в експертните съвети на Министерството на регионалното развитие и благоустройството при приемането на градоустройствени планове и проекти. Това заяви министър Лиляна Павлова по време на официалното награждаване на победителите в конкурсите на "Академия ГРАДЪТ" 2016 ("Училища на бъдещето", "Фасади, цветове, хармония", "Градът"). Инициативата се провежда за трета поредна година и е под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Тази година участват над 130 млади български архитекти и инженери, които показват своята визия за съвременните градове, сгради и инфраструктура. Включени са и международни участници от 16 университети в САЩ и Европа. Министър Павлова отбеляза, че младите специалисти ще са изключително полезни при вземането на решения за чувствителни зони при приемането на  нови Общи устройствени планове. Целта е така  да им се даде нов, свеж полъх, подплатен с младежка визия. Министърът призова бизнеса също да кани младите специалисти в  частните инвестиции, които се реализират, защото идеите им ще дадат нов нюанс и атрактивни предложения.

„Благодаря за усилията на организаторите и спонсорите за тази инициатива, защото младото поколение търси подкрепа, а ние имаме нужда от млади хора, които да живеят и работят в България, привлечени от такива каузи, в каквато се превърна конкурса. Вярвам, че това ще даде смисъл на студентите, които учат в чужбина, но милеят за България, да се върнат,  да им създадем стимул и да направим нещо добро за развитието  на градовете ни, на градската среда и инфраструктура“, заяви министър Павлова. Според нея енергията на младите архитекти и строителни инженери, заедно с възможностите, които дава европейското финансиране и държавния бюджет успешно могат да бъдат вложени в промяна на облика на градовете. „Младите трябва да имат хъс и енергия да предлагат все така добри проекти. Да даваме възможност  да реализират идеите си и да покажат качествата си“, категорична бе министър Павлова.

Министърът призова специалистите,  които завършват в чужбина да се върнат в България, защото имаме нужда от идеите им, смелите решения, иновативност и креативност при развитието на градовете, инфраструктурата и промяната облика на градската среда, за да направим населените места по-красиви, по-привлекателни и добри за живеене. 

Според министър Павлова вече не трябва да има оценки,  че даден проект е "добър като за България". „Това, че имаме толкова млади българи, които учат по света с прекрасни идеи, искам да си пожелаем да ги реализираме в България и вече да не се подценяваме, че нещо е добро само тук за нас. Достойни сме като държава, като български граждани, да имаме прекрасно градоустройство, фасади, хармония от цветове, училища, инфраструктурни обекти. Надявам се да превърнем проектите в реалност“, заяви още Павлова. Тя подчерта, че тази година в Академия „Градът“ участниците са се включили с още по-голям хъс и ентусиазъм. "Проектите всяка година стават все по-добри и имаме много смели и уникални предложения. Пожелавам Ви да не губите ентусиазма, с който се включихте в този проект“, каза още тя.

Министър Лиляна Павлова връчи грамоти на партньорите на инициативата, както и отличи първенеца в тазгодишния конкурс – проекта „Изкуствения град“ на Андрей Ходкевич.