Американският президент Доналд Тръмп наистина е решен да победи "Ислямска държава" в Сирия, предаде BBC. 

Това заяви влиятелният сенатор от Републиканската партия Линдзи Греъм след срещата си в неделя с държавния глава. 

От Белия дом обаче не са коментирали дали има промяна в обявения план за изтегляне. 

Припомняме, че Греъм, който е чест защитник на президента, по-рано през декември остро разкритикува решението му да изтегли американските военнослужещи от Сирия. 

Нападнаха Тръмп: Изтеглянето на САЩ от Сирия е победа за ДАЕШ, Иран и Русия

Нападнаха Тръмп: Изтеглянето на САЩ от Сирия е победа за ДАЕШ, Иран и Русия

Линдзи Греъм и Марко Рубио

"Американско изтегляне в момента ще бъде голяма победа за ДАЕШ ("Ислямска държава"), Иран, сирийския президент Башар ал Асад и Русия. Опасявам се, че това ще доведе до опустошителни последствия за нашата страна, региона и целия свят", подчерта тогава Греъм.

Администрацията на Тръмп обяви пълно оттегляне на американските сили от Сирия, след като той коментира по-рано в "Туитър", че САЩ са победили ДАЕШ в Сирия и са отвоювали обратно цялата територия, която някога беше под контрола на терористичната групировка.

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Това "хвърля американската стратегия в Близкия изток в бъркотия"

Според Белия дом обаче този ход не означавал край на кампанията или спиране на работата на международната коалиция в разкъсаната от война страна.

САЩ поеха ангажимент през септември да задържат войските си в Сирия неограничено, за да подкрепят кюрдските сили в североизточната част на страната в опит да предотвратят влиянието на Иран в района.