Европейският съюз бърза с плановете за сценарий Брекзит без споразумение на фона на несигурността кога ще бъдат подновени преговорите на високо ниво, пише "Гардиън".

149 дни преди Великобритания да напусне ЕС, времето изтича за сключване на споразумение, тъй като британското правителство иска да бъде сторено преди есента, за да може да бъде прокарано през парламента и през Европейския парламент.

На среща във вторник дипломатите на ЕС постигнаха съгласие да проведат няколко семинара през ноември в случай, че не бъде сключено споразумение. Те ще покриват теми като правата на европейските граждани, авиацията, транспорта, митниците, граничния контрол и финансовите услуги.

Високопоставени представители на ЕС и Великобритания са в постоянен контакт. Нито една страна не се е отказала от провеждане на специална среща на върха за Брекзит в средата на ноември. Докато британските политици са се фокусирали върху бюджета, дипломатите на ЕС не очакват възобновяване на преговорите между главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и британския министър за Брекзит Доминик Рааб тази седмица.

Някои европейски представители виждат все по-голям риск от сценарий без сделка, ако британският парламент блокира споразумение между премиера Тереза Мей и ЕС.

Евролидерите решиха, че няма да организират извънредна среща на върха през ноември, ако няма напредък на преговорите, които навлязоха в задънена улица, тъй като двете страни не могат да намерят решение за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия. Барние е заявил пред евролидерите по-рано този месец, че не очаква напредък до декември, което пък оставя много малко време за ратификация на договора от британския парламент.

"Искаме да сключим споразумение възможно най-скоро и да се договорим до есента. Ще продължим да работим с ЕС това да се осъществи", коментира говорител на британското правителство.

Конкретно преговорите са в застой заради план за Северна Ирландия, известен като "мрежа за сигурност", който предвижда страната да остане в митническия съюз на ЕС и ще трябва да спазва много от правилата на единния пазар. Тереза Мей категорично заяви, че няма да приеме предложението. Докато преговарящите от ЕС обсъждат вариант цяла Великобритания да остане в митническия съюз и удължаване на преходния период, дипломати на ЕС подчертаха, че тези предложения не могат да бъдат алтернатива на "мрежата за сигурност".

Какво представлява спорната "мрежа за сигурност" на преговорите за Брекзит?

Какво представлява спорната "мрежа за сигурност" на преговорите за Брекзит?

Да се гарантира, че няма да има "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия

Високопоставени източници заявиха, че е постигнат малък напредък за Ирландия от март.

Британски политици, които водят кампания за втори референдум, включително и Садик Хан, кметът на Лондон, призоваха Барние през миналата седмица да започне планиране за удължаване на двугодишния период на преговори.

Дипломатически източници заявиха, че ЕС не планира удължаване на процедурата по член 50, тъй като всяко удължаване юридически не е възможно, защото Великобритания трябва да участва в европейските избори на 23 май 2019 г.

Великобритания автоматично напуска ЕС на 29 март 2019 г., освен ако всички 27 страни членки не постигнат единодушие за удовлетворяване на британска молба за удължаване на член 50.