Отношението на Китай към Литва е "аларма за събуждане" за Европа, каза в сряда заместник-министърът на външните работи на Литва, докато призова Европейският съюз да бъде единен в отношенията си с Пекин, съобщава "Ройтерс".

Китай поиска през август Литва да оттегли посланика си в Пекин, след като Тайван обяви, че офисът му във Вилнюс ще се нарича Тайванско представителство в Литва.

Външният министър на Тайван призовава Европа срещу Китай

Външният министър на Тайван призовава Европа срещу Китай

Джоузеф Ву: Възходът на Китай е определящото предизвикателство за демократичните държави в света

Страната с около 3 милиона души население тази година също се оттегли от механизма за диалог "17+1" между Китай и някои страни от Централна и Източна Европа, Съединените щати виждат усилие на Пекин да раздели европейската дипломация. 

Смущенията в търговията, предизвикани от напрежението, представляват риск за икономическия растеж на Литва.

"Мисля, че това е сигнал за събуждане по много начини, особено за европейците да разберат, че ако искате да защитите демокрацията, трябва да я отстоявате", каза литовският заместник-министър на външните работи Арнолдас Пранкявичюс на форум за сигурност в Вашингтон.

Китай предупреди Литва и ЕС да не вземат необратими грешни решения заради Тайван

Китай предупреди Литва и ЕС да не вземат необратими грешни решения заради Тайван

Да не развалят здравословното развитие на отношенията Китай-ЕС

За да може Европа да бъде надеждна в света и като партньор на САЩ, тя трябва "да се обедини по отношение на Китай", каза Пранкявичюс.

"Китай се опитва да дава пример с нас - негативен пример, така че другите страни непременно да не следват този път и следователно е въпрос на принцип как реагира западната общност, САЩ и Европейския съюз" той каза.

Китай, който твърди, че Тайван е своя собствена територия, редовно се ядосва от всякакви ходове, които биха могли да предполагат, че островът е отделна държава.

Европейската делегация за първи път посети Тайван

Европейската делегация за първи път посети Тайван

Посещението идва в момент, когато Китай изпраща военни самолети

Само 15 държави имат официални дипломатически връзки с Тайван, но много други имат де факто посолства, които често се наричат ​​търговски офиси, използвайки името на град Тайпе, за да се избегне препратка към самия остров.

Ходът на Литва да напусне механизма "17+1" не беше антикитайски, а проевропейски, добави Пранкявичюс.

"Трябва да говорим по единен и последователен начин, защото в противен случай не можем да бъдем надеждни, не можем да защитим интересите си и не можем да имаме равностойни отношения с Пекин", каза той.

Пранкявичюс критикува и режима на Александър Лукашенко в Белраус за диктарура и нарушения на правата на човека. Европейскитя съюз трябва да бъде единен и солидарен срещу такива диктатури и техните действия.

Пентагонът: Китай увеличава 5 пъти ядрения си арсенал до 2030 г. - 1000 бойни глави

Пентагонът: Китай увеличава 5 пъти ядрения си арсенал до 2030 г. - 1000 бойни глави

Ядрена експанзия на Китай заплашва ядрения чадър, САЩ с Япония, Южна Корея и Европа ще прегледат ядрените си позиции