Китай предупреди в събота Литва и ЕС да не развалят отношения заради Тайван, който заедно с балтийската страна откриват реципрочни представителства, съобщава "Ройтерс".

Китай поиска през август Литва да оттегли посланика си в Пекин и заяви, че ще оттегли китайския пратеник във Вилнюс, след като Тайван обяви, че офисът във Вилнюс ще се нарича Тайванско представителство в Литва.

Други тайвански представителства в Европа и САЩ използват името на града Тайпе, избягвайки позоваването на самия остров.

Литва заяви по-рано тази година, че планира да отвори представителство в Тайван, решение, което също разгневи Пекин.

Китай предупреди, че е грешка да се подценява решителността му за Тайван

Китай предупреди, че е грешка да се подценява решителността му за Тайван

Пекин ще гради отношения с други държави само въз основа на принципа "един Китай"

Китай "решително се противопоставя" на официалните контакти между страни, които имат дипломатически отношения с Китай и властите в Тайван, коментира говорителят на външното министерство Уан Уенбин.

"Призоваваме литовското правителство да спазва поетите тържествени политически ангажименти при установяване на дипломатически отношения с Китай и да не взема необратими грешни решения".

"Европейската страна трябва да заеме правилна позиция и да предотврати намеса в здравословното развитие на отношенията Китай-ЕС."

Китайската официална информационна агенция "Синхуа" съобщи, че коментарите на Уан са последвали съвместно писмо от председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, изразяващо загриженост относно критиките на Китай към представителствата.

Външният министър на Тайван призовава Европа срещу Китай

Външният министър на Тайван призовава Европа срещу Китай

Джоузеф Ву: Възходът на Китай е определящото предизвикателство за демократичните държави в света