Ливан апелира към повече държави за помощ за внос на стоки от първа необходимост, тъй като се бори с остра икономическа криза и недостиг на валута, съобщи кабинетът на премиера Саад ал Харири, предаде "Ройтерс".

Харири написа до лидерите на Германия, Великобритания и Испания, че иска помощ за осигуряване на кредит за внос, като направи същия призив и до Саудитска Арабия, Франция, Русия, Турция, САЩ, Китай и Египет.

Писмата бяха част от усилията за "справяне с недостига на ликвидност и осигуряване на основни нужди от внос на гражданите, за осигуряване на непрекъсната продоволствена сигурност и суровини за производство", посочва неговият кабинет.

Премиерът на Ливан Саад Харири подаде оставка

Премиерът на Ливан Саад Харири подаде оставка

Никой не е по-голям от страната, обяви той

Икономическата криза в Ливан, най-тежката след гражданската война през 1975-90 г., се превърна във финансова криза след изригването на протестите срещу управляващия елит през октомври.

Икономическата криза се корени в десетилетия на корупция и отпадъци, които направиха Ливан една от най-силно задлъжнелите държави в света.

Харири подаде оставка като министър-председател на 29 октомври, предизвикан от протестите, насочени срещу корупцията.

Протестите в Ливан продължават

Протестите в Ливан продължават

Демонстрациите избухнаха отново заради забавянето в съставяне на ново правителство

Консенсус се появи тази седмица около бизнесмена Самир Хатиб като нов премиер и се очаква той да бъде определен в понеделник, освен ако нестабилната политика на Ливан не донесе изненади преди това.

Сектантската система на Ливан изисква премиерът да е сунитски мюсюлманин. Председателят на парламента Набих Бери, водещият шиитски мюсюлманин в щата, заяви, че ще номинира