Десетки ливанци излязоха на улицата в неделя вечерта, за да протестират срещу мерките на правителството за борба с разпространението на коронавирус, които според тях ще тласнат най-уязвимите общности в страната в бедност, предаде "Ал Арабия".

Спонтанни демонстрации избухнаха в южното предградие на Бейрут и в северния град Триполи, срещу наложените ограничения за работа и придвижване, които са в сила повече от две седмици, за да се ограничи огнището на COVID-19.

Демонстрантите издигнаха лозунги като "Нахрани ни, не ни карантирай" и "Да умреш от коронавирус е по-добре от глад до смърт".

Към понеделник в Ливан има повече от 440 потвърдени случая на коронавирус, според здравното министерство. Единадесет души са починали.

Ливан призова: Останете по домовете си

Ливан призова: Останете по домовете си

Страната се бори с коронавируса

В четвъртък правителството за пореден път засили мерките си за овладяване на болестта, като обяви ежедневен полицейски час между 7 ч. и 17:00 ч., което изисква почти всички магазини и фирми да се затворят.

Мерките трябва да се прилагат до 12 април. 

В Триполи, вторият по големина град в Ливан, 57 процента от населението са класифицирани като бедно.

Правителството на Ливан обяви извънредно положение през март и разпореди по-голямата част от страната да бъде затворена, включително летището.

Кабинетът на Ливан обяви в четвъртък, че е одобри заем от 49,5 милиона долара, но все още не е определил как ще бъдат тези средства разпределена.

Експертите предупредиха, че здравната система на страната е недобре подготвена, последица от продължителната криза.