Президентството на Ливан отрече, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е бил принуден да чака преди да се срещне с държавния глава Мишел Аун в президентския дворец, където американският топ дипломат изчака няколко минути преди ливанският му колега да го поздрави, информира "Ройтерс".

Телевизионни кадри показаха Тилърсън седнал до празен стол в стая преди ливанският външен министър Гебран Басил да се ръкува с него.

От прессекретариата на държавния глава отрекоха да са нарушили дипломатическия протокол. Представител на президентството заяви, че Тилърсън е пристигнал няколко минути по-рано от заплануваното и срещата е започнала навреме.

Тилърсън е в Ливан, голям реципиент на американска военна помощ, като част от регионален тур.

"Господин Президент, благодарим Ви за топлото посрещане и за откритата, честната и продуктивна дискусия. САЩ стоят до ливанския народ за свободен и демократичен Ливан", написа държавният секретар в книгата за посетители в президентството след разговорите.

Представителят на президентството добави, че ръководителят на протокола е поздравил Тилърсън в президентския дворец Баабда.

Американският дипломат ще се срещне също с председателя на парламента Набих Бери и премиера Саад ал Харири.