Хиляди ливанци се събраха в неделя на пореден протест в центъра на столицата Бейрут срещу новия премиер на страната, като заявиха, че той трябва да се откаже от поста, тъй като е член на управляващия елит, предаде АП.

След залез слънце протестиращите блокираха няколко пътища и магистрали в Бейрут и други части на Ливан, за да се съберат срещу номинацията на Хасан Диаб, който беше подкрепен от групировката "Хизбула" и нейните съюзници и не успя да спечели подкрепата на основните сунитски мюсюлмански групи.

По-късно те тръгнаха към сградата на парламента, охранявана от редица безредици. За разлика от миналата седмица, когато бяха отчетени разправии между протестиращи и полицаи извън парламента, в неделя нямаше насилие.

Ливан ще прави кабинет от технократи

Ливан ще прави кабинет от технократи

Политическа криза в страната

Назначеният за премиер Диаб, университетски професор и бивш министър на образованието, ще има задачата да ръководи Ливан по време на най-тежката му икономическа и финансова криза от десетилетия. Той също така встъпи в длъжност на фона на продължаващите протести срещу управляващия елит на страната, които протестиращите обвиняват за широко разпространената корупция и лошо управление.

Бившият премиер Саад Харири, ръководителят на най-голямата сунитска група в Ливан, подаде оставка на 29 октомври, отговаряйки на ключово искане на протестиращите. Според Ливанската система за споделяне на властта премиерът трябва да бъде сунит.

Диаб обеща, че правителството му няма да включва политици и ще се състои само от независими и експерти.

Ливан с нов премиер, подкрепян от "Хизбула"

Ливан с нов премиер, подкрепян от "Хизбула"

На него се разчита да сложи край на кризата в страната

Във Вашингтон говорителят на Държавния департамент заяви, че заместник-секретарят на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл насърчи ливанските лидери по време на двудневното си посещение миналата седмица да оставят настрани партизанските интереси и да подкрепят сформирането на правителство, ангажирано и способно да предприеме смислени, устойчиви реформи.

Хейл потвърди дългогодишното партньорство на Америка и трайния ангажимент за сигурен, стабилен и проспериращ Ливан, заяви Морган Ортагюс.