Властите в Ломбардия, най-засегнатата италианска провинция от коронавируса, със закон задължиха жителите да носят маски на обществено място, съобщават медии.

Нямам повече сълзи - българска медицинска сестра в Италия

Нямам повече сълзи - българска медицинска сестра в Италия

Медици сами си изработват маските...

Губернаторът на областта Атилио Фонтана заяви, че ако нямат маски, хората трябва да си покриват устата и носа с кърпа или шал. Той поясни, че мярката има за цел да предотврати разпространяване на вируса от хора, които са заразени, но нямат симптоми.

От четвъртък до събота 15 000 души са глобени за нарушаване на правилата за карантина, сочат данни на вътрешното министерство. Съобщава се за стотици хора по улиците на Неапол, докато в същото време има информация и за увеличение на пешеходците в Милано, столицата на Ломбардия.

В Италия очакват карантината да остане и след 1 май

В Италия очакват карантината да остане и след 1 май

За съжаление те ще останат

Законът за носенето на маски ще остане в сила най-малко до 13 април, когато изтича блокадата в страната.

Натискът върху болниците в Италия започна да се облекчава, след като в събота беше регистриран първи спад на броя на заетите легла в интензивните отделения (от 4068 до 3994 за ден).

Това е важна новина, тъй като позволява на болниците ни да си поемат въздух, обяви Анджело Борели, директор на Агенцията за гражданска защита.

Починалите в събота се увеличиха с 681 - най-ниското ниво за ден от почти две седмици.

Общо в Италия повече от 124 000 са с коронавирус, а починалите са над 15 000. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 57 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,2 млн. случая и над 64 000 починали в 181 държави, възстановили са се повече от 246 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".