Кметът на Лондон Садик Хан се присъедини към властите в други големи градове, сред които Ню Йорк и Лос Анджелис, в бойкота на международната среща на високо равнище, организирана от Саудитска Арабия по въпросите на правата на човека, предаде Middle East Monitor.

Първоначално цитирайки други ангажименти като причина за отсъствието си, Хан заяви, че няма да може да присъства на срещата на върха Urban 20 (U20), проведена между 30 септември и 2 октомври.

Той обяви, че ще изпрати свой представител на върха на негово място.

След натиск от коалиция от правозащитни групи обаче той заяви, че ще инструктира длъжностните си лица да не присъстват на събитието, за да се избегнат всякакви неясноти по повод отношението му към правата на човека в Саудитска Арабия.

Говорител на кметството в Лондон заяви, че Хан никога не е имал намерение да присъства на срещата на върха на U20 и поканата му преди това е била официално отказана. Никой не го представлява на срещата на върха или не говори от името на Лондон.

Турция съди още шестима от Саудитска Арабия за убийството на Кашоги

Турция съди още шестима от Саудитска Арабия за убийството на Кашоги

Истанбулски прокурори искат доживотен затвор за двама от заподозрените

Правозащитници посочиха Саудитска Арабия като абсолютна монархия, която допуска нарушения на правата на човека, безразсъдна външна политика и унищожаване на околната среда".

Във вторник кметът на Париж Ан Идалго се присъедини към кмета на Ню Йорк Бил де Блазио и кмета на Лос Анджелис Ерик Гарсети в бойкота на U20, позовавайки се на загрижеността за правата на жените в Саудитска Арабия.

Срещата на върха на U20 приключва днес, за двегодишнината от убийството на саудитския дисидент Джамал Кашоги в консулството на кралството в Истанбул.