Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще поиска по-големи правомощия да спира миграцията от страни членки на ЕС към Обединеното кралство по време на срещата си с шефа на Европейския съвет Доналд Туск днес. Това заяви високопоставен британски източник, цитиран от Ройтерс.

Източникът добави, че Камерън ще настоява предложената „аварийна спирачка” за спиране социалните помощи за мигранти да бъде значително укрепена и да бъде приложена незабавно след референдума във Великобритания за членството в ЕС.

Предложенията на Брюксел за реформи на ЕС не са достатъчни, предупреди Камерън

Предложенията на Брюксел за реформи на ЕС не са достатъчни, предупреди Камерън

"Има да се извърви дълъг път"

Припомняме, в средата на седмицата стана ясно, че Европейският съюз предлага на Великобритания нова „аварийна спирачка”, която може да помогне за намаляване на миграцията от други държави от ЕС като част от пакет с реформи преди провеждането на референдум за членството на Обединеното кралство в Общността.

Предложението ще даде право на страна членка, която може да убеди правителствата в ЕС, че социалната й система е пренатоварена, да отказва социални помощи на нови работници от други държави от Общността за период до 4 години. Това е ключовото искане на британския премиер Дейвид Камерън.

Полша категорично против предлаганата от Брюксел отстъпка на Лондон

Полша категорично против предлаганата от Брюксел отстъпка на Лондон

Запитан за предложението, Вашчиковски заяви

Министър-председателят на Великобритания обеща да реформира връзките между Лондон и Брюксел и да подложи промените на референдум за членството на Обединеното кралство в съюза до края на 2017 година. Той се надява да постигне споразумение за реформи на срещата на върха на ЕС през февруари и възможно най-скоро да организира националното допитване.

Премиерът, който иска Великобритания да остане в реформиран ЕС, но не изключва кампания за излизане от съюза, ако не получи исканията, ще се срещне с Туск по-късно днес, за да обсъдят как подобна „аварийна спирачка” може да работи.

Но Камерън вярва, че предложението на ЕС трябва да бъде приложимо доколкото е необходимо, за да се разрешат проблемите, и може да се разглежда като временна мярка преди да бъде приет постоянен механизъм, поясни британският източник.

Лидерите на няколко страни членки заявиха ясно, че ще блокират всяка мярка, която дискриминира техните граждани или подкопава основния принцип на ЕС за свободно движение на хора в рамките на Общността.