Много държави, включително Дания, Холандия, Испания, Италия и Португалия, "искат да се продължи напред" в дискусията за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, въпреки че все още има неразрешени въпроси на преговорите за Брекзит.

Това заяви британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис в интервю за БиБиСи, информира "Политико".

Шефът на Голдман Сакс призова за втори референдум за Брекзит

Шефът на Голдман Сакс призова за втори референдум за Брекзит

Изпълнителните директори са много напрегнати във връзка с Брекзит

"Това, което също е ясно, е, че мнозина искат да се продължи напред (към следващата фаза). Страни като Дания, страни като Холандия, страни като Италия и Испания, страни като Полша могат да видят големите, големите ползи от бъдещо споразумение, за което говорим", поясни той.

ЕС настоява да бъдат разрешени ключовите въпроси - бъдещата граница на Ирландия с Великобритания, финансовите задължения на Лондон и правата на гражданите на ЕС на Острова, преди да се пристъпи към преговори за бъдещите търговски отношения.

Руски "Туитър" акаунти промотирали Брекзит, коментира "Таймс"

Руски "Туитър" акаунти промотирали Брекзит, коментира "Таймс"

Основният извод е, че ботовете са били използвани умишлено и са имали влияние, смятат авторите на статията

Дейвис поясни, че влиянието на Франция и Германия в ЕС е "открита тайна", но намекна, че другите държави трябва да ги притиснат, за да ускорят преговорите.

"Това, в което те (Франция и Германия) вярват, е много влиятелно, понякога и решаващо. Но решението е на цяла Европа. Решението е на 27-те страни членки", поясни той.

Дейвис поиска Лондон и Брюксел да постигнат компромис на преговорите.

Междувременно ирландският премиер Лео Варадкар заяви, цитиран от ДПА, че е "възможно" преговорите за Брекзит да навлязат във втората фаза - бъдещите търговски отношения, през декември, ако Великобритания даде яснота по ключовите въпроси, особено за границата с Ирландия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че се надява проблемните въпроси да бъдат разрешени до срещата на върха на ЕС през декември.