Търговското споразумение между Великобритания и ЕС все още не е подписано, но правителството на премиера Борис Джонсън вече започна да се опитва да го продаде на Острова, обявявайки победа на преговорите с Общността, пише "Блумбърг".

ЕС и Великобритания на крачка от споразумение?
Обновена

ЕС и Великобритания на крачка от споразумение?

Представители на двете страни се надяват да сключат споразумение днес или утре

Във вътрешен британски анализ, сайтът Guido Fawkes съобщи първи, потвърден от представител на правителството на Обединеното кралство, се посочва, че са постигнати 28 "победи" за Великобритания, 11 за ЕС и в 26 сфери двете страни са постигнали компромис. Общо се посочват 65 ключови теми. Великобритания е "спечелила" в 28 (43%), а ЕС в 11 (17%). Има компромис в 26 области (40%). Великобритания има 2,5 пъти повече "победи" от ЕС. Но в няколко случая това, което Лондон описва като "победа", не съвпада точно с първоначалните искания на двете страни.

За Джонсън постигането на споразумение е политическа победа и проблем. Макар че има голямо мнозинство в парламента, той все още ще трябва да прокара сделката. Много тори, поддръжници на Брекзит, от години чакат Великобритания да се освободи от оковите на ЕС и се притесняват, че всеки компромис с блока може да ограничи свободата на действие на Обединеното кралство в бъдеще.

Май има сделка за търговското споразумение за Брекзит

Май има сделка за търговското споразумение за Брекзит

Предстои разкриването на детайли

В документа се казва, че Лондон е успял да избегне юрисдикцията на Съда на ЕС - едно от ключовите искания на евроскептиците. Великобритания също обявява победа по въпроси, свързани със средства за защита в търговията. Рибарството, където правителството се съгласи на годишна квотна система след 5 г. и половина преходен период, е определяно като компромис.

Но изглежда ЕС печели в сферата на услугите. 80% от работниците в британската икономика са в услугите. Техните професионални квалификации няма да се признават автоматично в ЕС. Това означава, че професии като архитект, счетоводител и консултант по-трудно ще намират работа.

Някои експерти излизат с различна оценка от тази на британското правителство. Изглежда ЕС си е осигурил споразумение, което запазва почти всички преимущества, произтичащи от търговските отношения с Великобритания.