Главният преговарящ за Брекзит от британска страна Дейвид Дейвис отхвърли информация, че Великобритания е готова да плати 40 милиарда лири (54 милиарда долара, 45 милиарда евро) за уреждане на сметките с Брюксел преди да напусне ЕС, информират британски медии.

ЕС похвали конструктивния дух в речта на Мей, но иска повече яснота

ЕС похвали конструктивния дух в речта на Мей, но иска повече яснота

Не се разбира какво точно иска да каже с някои свои изявления

"Таймс" излезе с история в събота, позовавайки се на "източник от Брюксел", че ЕС иска 40 милиарда лири, но Дейвис заяви пред БиБиСи, че информацията е измислена.

Няма да съобщя конкретна цифра, би било нелепо да го направя, но си имаме на идея накъде отиваме по този въпрос, поясни той.

Министърът за Брекзит определи исканията на ЕС към Лондон да допринесе за бъдещия пенсионен фонд на съюза като "спорни най-малко".

В петък премиерът Тереза Мей разкри планове за преходен период от около 2 г. след официалното напускане през 2019 г., през който Великобритания ще продължи да спазва правилата на съюза.

Мей намекна Великобритания да остане в ЕС до март 2021 г.

Мей намекна Великобритания да остане в ЕС до март 2021 г.

Отказа търговски отношения с ЕС по моделите Норвегия и Канада

Дейвис подчерта, че Обединеното кралство "под никакви обстоятелства" няма да приеме върховенството на Европейския съд след преходния период. Той добави, че е "доста вероятно" да бъде сформирана съвместна система със съдилищата на ЕС и на страната с цел разрешаване на съдебни спорове.

В същото време днес Великобритания и ЕС започват четвърти кръг преговори, информира АФП.

По време на четиридневните преговори главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние ще поиска подробности от Дейвис, след като Мей намекна, че е готова да направи отстъпки по ключови въпроси, по които няма напредък.

Разговорите бяха отложени със седмица заради речта на Мей във Флоренция.

По време на речта си британският премиер обеща Лондон да изпълни бюджетните си задължения към ЕС до 2020 г. и очерта нови правни гаранции за защита правата на около 3 милиона граждани на ЕС във Великобритания.

ЕС има три условия към Великобритания, за да даде начало на преговори с Лондон за бъдещите отношения през октомври - уреждане на сметките, съдбата на гражданите на ЕС на Острова и границата на Северна Ирландия с еврочленката Република Ирландия.