Преговарящият за Европейския съюз похвали речта на британския премиер Тереза ​​Май, за "конструктивен дух" в разговорите за Брекзит, но заяви, че се нуждае от по-голяма яснота относно това, какво точно означават някои от нейните декларации, съобщава Ройтерс.

"Речта показва готовност да се движим напред, тъй като времето е от съществено значение", заяви Мишел Барние. "Изявленията на премиера Мей са крачка напред, но сега те трябва да бъдат преведени, като точна преговорна позиция на правителството на Обединеното кралство".

Барние, който води преговорите за излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 г. от името на 27-те правителства, останали в блока, отбелязва, че Мей не е разгледал въпроса за бъдещето на отношенията на Северна Ирландия с Ирландия.

Мей намекна Великобритания да остане в ЕС до март 2021 г.

Мей намекна Великобритания да остане в ЕС до март 2021 г.

Отказа търговски отношения с ЕС по моделите Норвегия и Канада

Той също така заявява, че ще трябва да обсъди, как Великобритания признава, че нито една страна от ЕС няма да плаща повече в бюджета на ЕС или да получи по-малко заради Брекзит.

"Ние сме готови да обсъдим конкретните последици. Ще направим оценка, въз основа на ангажиментите, поети от 28-те държави-членки, дали тази гаранция обхваща всички ангажименти, поети от Обединеното кралство като държава-членка на Европейския съюз", допълва Барние.

Той коментира, че искането на Великобритания за двугодишен преходен период след напускането на ЕС, по време на което Лондон все още ще е част от единния пазар на ЕС, може да бъде обсъждано веднага щом има съгласие относно принципите на "развода".