Британското вътрешно министерство отговори на твърденията на Патрик Мърсър, член на опозиционната Консервативна партия, според който симпатизанти на Ал-Кайда са били ангажирани за работа в британските спецслужби.

Говорител на министерството заяви, цитиран от СиЕнЕн, че МИ5 не разполага с информация, която би довела до подобни съмнения.

От там категорично посочват, че всички кандидати, които биват одобрени за работа в спецслужбите, преминават през възможно най-изчерпателната проверка, която да изясни всички евентуални съмнения около тяхното минало.

Според Мърсър обаче, който се позовава на различни източници, шестима агенти на спецслужбите са освободени именно заради връзки с терористи от Ал-Кайда. От казаното от него става ясно още, че възможното изтичане на информация и наемане на лица, които имат подозрителни връзки, се е случило след бомбените атентати в лондонското метро през 2005-та година.

По думите му някои от тях дори са били обучавани в терористични лагери в Афганистан и Пакистан.

Британските власти обаче категорично отхвърлиха тези твърдения.

Говорителят на вътрешното министерство добави, че е възможно някои от служителите на МИ5 да са били освободени, но това се е случило заради „съвкупност от други, различни от изтъкнатите от Мърсър причини".