Великобритания официално започна преговори с Австралия и Нова Зеландия за сключване на споразумения за свободна търговия. Топ търговски представител в Канбера изрази надежда споразумението да бъде постигнато до края на тази година, информира АФП.

По-късно днес Австралия и Великобритания официално ще пристъпят към преговори за свободна търговия, обяви търговският министър Саймън Бирмингам в реч, на която подчерта желанието на Австралия да разшири търговията на фона на споровете с Китай.

Консервативното правителство на Обединеното кралство ще се възползва от възможността след Брекзит да задълбочи търговските отношения с глобални партньори.

Бирмингам предупреди, че дори да сключат сделка с Лондон, търговският обмен е малко вероятно да се върне до нивата от 70-те години на миналия век, когато Великобритания все още не беше част от европейския проект и търговията предимно беше с бившите британски колонии.

"Австралия ще се опита да си осигури по-добър пазарен достъп за износ на стоки, особено на земеделски, и правила с висок стандарт в дигиталната търговия и инвестиции", подчерта представителят.

Той добави, че Канбера се надява преговорите да приключат още тази година. Но според него ще е трудна задача да се провеждат паралелни преговори по няколко търговски споразумения.Бирмингам не каза дали Австралия ще предпочете сделка с ЕС пред Лондон.

Отделно Великобритания ще води търговски преговори и с Нова Зеландия.

Премиерът на Нова Зеландия обяви, че страната й се стреми към разширяване на търговските партньори.