Лондонската противопожарна служба е допуснала големи грешки по време на пожара в небостъргача "Гренфел тауър" през 2017 г., при който загинаха 72 души. Това съобщават "Ройтерс" и "Гардиън", които се позовават на първия доклад за резултатите от публично разследване на инцидента.

Мат Рек, генерален секретар на синдиката на пожарната служба, коментира, че докладът "несправедливо" критикува пожарникарите в дългоочаквания доклад, докато политическите лидери са пощадени.

255 души са успели да избягат от пожара в "Grenfell Tower"

255 души са успели да избягат от пожара в "Grenfell Tower"

14 не са били вкъщи

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви във вторник вечерта, че докладът разкрива "истината за това, което се е случило в "Гренфел тауър" на 14 юни 2017 г., а също така ще утеши "тези, които страдаха толкова много".

Докладът от 935 страници за нощта на пожара, при който загинаха 72 души, включва детайлна критика по адрес на служители на пожарната служба и диспечери на спешния телефон 999. Сър Мартин Мур-Бик, който оглавява разследването, е установил, че противопожарната служба на Лондон не е била подготвена добре. Според Мартин Мур-Бик по-малко загинали е щяло да има, ако пожарната служба е била по-организирана.

Рек коментира пред Би Би Си, че разследването е проведено "отзад напред" и първо е трябвало да се направи оценка защо сградата е била изградена с леснозапалими материали и да се разгледа внимателно правителствената политика за пожарна безопасност. Според него облицовката е ключовият проблем, който не е разгледан подробно.

71 души са загинали при пожара в "Гренфел тауър" в Лондон

71 души са загинали при пожара в "Гренфел тауър" в Лондон

Лондонската полиция не очаква да открие тела на още загинали

Днес се очаква Джонсън да говори по време на дебат в Камарата на общините, по време на който ще бъде обсъдено разследването. Джонсън беше кмет и контролираше лондонската противопожарна служба по време на инцидента. Тогава кметството трябваше да спести 100 милиона британски лири, което частично е в резултат на мерките за строги икономии, включващи затваряне на 10 пожарни и съкращаване на 552 пожарникари и 324 души помощен персонал.

Докладът включва само заключенията от първата фаза на разследването, водено от пенсионирания съдия Мартин Мур-Бик. Проследени са събитията в 23-етажната сграда в нощта на 14 юни 2017 г., включително и действията на пожарната служба.

Втората фаза ще започне в началото на следващата година, която ще включва въпроси, свързан с дизайна на сградата, нейната поддръжка и дали са спазвани правилата за безопасност.

Установено е, че хората са загинали заради политиката "остани на място", която препоръчва обитателите да останат в апартаментите си до пристигането на пожарната, тъй като са в по-голяма безопасност в сравнение, ако се опитат да избягат. Лондонската противопожарна служба е била объркана от мащаба на бедствието, а диспечери на спешния телефон 999 са реагирали неадекватно.

Според Мартин Мур-Бик електрическа неизправност на хладилник в апартамент на четвъртия етаж е причината за пожара.