Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети самолетоносача "Джералд Форд" в източното Средиземно море в сряда и благодари на екипажа му за ролята им в предотвратяването на по-широк конфликт в Средното Изток по време на войната Израел-Хамас, предава "Ройтерс".

Американският самолетоносач се превърна в мощен символ на американската решителност, като себ приближи към Израел, след като беше атакуван от Хамас на 7 октомври.

Остин удължи разполагането на "Джералд Форд" три пъти, надявайки се, че присъствието му ще накара Иран и свързаните с Иран групировки - особено ливанската групировка "Хизбула" - да размислят, преди да се присъединят към битката срещу Израел.

"Този ​​самолетоносач и екипажът му пишат история. Понякога най-големите ни постижения са лошите неща, които спираме да се случват", каза Остин по интеркома на кораба.

"И в момент на огромно напрежение в региона, всички вие бяхте водещата опора за предотвратяване на по-широк регионален конфликт.

Той добави: "Една от целите ни е да гарантираме, че кризата в Газа няма да прерасне в регионален конфликт. И мисля, че свършихме добра работа, за да се справим с това."

САЩ към Турция: Изпращаме самолетоносачите за евентуална евакуация

САЩ към Турция: Изпращаме самолетоносачите за евентуална евакуация

САЩ не целят провокации в региона

Колко още ще остане Ford в източното Средиземноморие не е ясно, както и дали ще отпътува за домашното си пристанище във Вирджиния, преди Израел да премине от битка с висока интензивност в Газа към по-ограничена фаза на войната за разбиване на Хамас.

Остин обсъди планирането на прехода с израелските лидери в понеделник в Тел Авив, като международното недоволство нараства заради високия брой цивилни жертви в Газа.

Запитан дали рискът от регионална война ще бъде намален, когато и ако Израел премине към кампания с по-нисък интензитет в Газа, Остин каза пред репортери, пътуващи с него в сряда: "Ако това се случи... трудно е да се спекулира, но мисля, че е логично, че ...ще видим известно намаляване на активността."

Не е ясно кога Израел може да започне този преход и Остин каза пред репортери, докато беше в Израел, че не е там, за да диктува сроковете на близкия американски съюзник.

Нетаняху и Байдън. Давид на раменете на Голиат

Нетаняху и Байдън. Давид на раменете на Голиат

САЩ сега разбират добре какво е да подкрепяш близък съюзник и приятел, въпреки че действията на последния не отговарят на американските интереси. Европа е била в тези обувки и има мазоли от тях