Основната роля" в убийството на Литвиненко са играли британските специални служби или техни агенти.

Това заяви по време на брифинг в Москва руският изнесмен Андрей Луговой, цитиран от Би Би Си.

По думите на Луговой, котого британската прокуратура обвини официално в покушението срещу Литвиненко, МИ 6, руската мафия или опонентът на Кремъл Борис Березовски са извършили убийството.

„Дори и да не са го направили те (британските служби, бел.ред.), убийството е извършено под техен контрол и одобрение," заяви Луговой пред журналистите.
Попитан дали има доказателства за твърдението си той отговори: „Имам доказателства", но без даде подробности.

Луговой изрично подчертава, че няма мотив да убива Литвиненко:
"Саша не ми беше враг. Не ме вълнуваше какво прави, какви книги пише. Отдавна съм в бизнеса и това не ме интересува."

По информация на Би Би Си Луговой е заявил също така, че е бил „открито вербуван за британски агент.
Искаха от мен да събирам всякаква компрометиращи информации за президента Путин и неговото семейство."

РИА Новости също съобщава за тезата на Андрей Луговой за връзките на Литвиненко с британските тайни служби.
Руският бизнесмен напомня, че Литвиненко е сътрудничел на испанската полиция по своя собствена инициатива и срещу заплащане. 

Като най-сериозна следа Андрей Луговой посочва следата „Березовски", тъй като той е много добре познат като майстор на политическите интриги.

Луговой допълва, че в последните месеци Литвиненко и Березовски са имали притеснения за това, че руската прокуратура ще успее да се договори за екстрадицията им от Великобритания, а малко преди смъртта си Литвиненко е казал на Дмитрий Ковтун, че разполага с важни материали, компрометиращи дейността на Березовски като противозаконна.

Въпреки тази теза, РИА Новости съобщава, че Андрей Луговой е посочил, че в никакъв случай отравянето на Литвиненко не би могло да се осъществи извън контрола на спецслужбите на Великобритания.

Руският бизнесмен обвини британската прокуратура, че се е възползвала от неговото мълчание и е подменила следите по убийството на Александър Литвиненко, съобщава още ИТАР-ТАСС.
В същото време Луговой подчертава, че е сътрудничел и оказал цялото възможно съдействие на руската Главна прокуратура, както е и отговорил на всички въпроси, зададени по молба на следователите от „Скотланд Ярд".

„Още тогава у мен се породи съмнението, че всичко, което правят британските следователи, е спазване на някакви формалности, а за виновни за убийството на Литвиненко предварително са нарочили един от нас двамата: мен или Ковтун", казва още Андрей Луговой, цитират от ИТАР-ТАСС.