Президентът на Беларус Александър Лукашенко призна, че практически не пие вино или спиртни напитки, тъй като има наследствена непоносимост към алкохола. Той разказа за това в ефира на телевизия "Россия 1".

Държавният глава отбеляза, че не обича нито водката, нито самогона, защото той няма ензима, който преработва алкохола. Това той е наследил от майка си.

Лукашенко обаче"пие малко по задължение" при срещите си с лидерите от други страни или в женска компания.

Лукашенко не желае да се поздравява със Зеленски както с приятеля си Путин

Лукашенко не желае да се поздравява със Зеленски както с приятеля си Путин

"Нямам лоши чувства към Володя Зеленски, но с коляно с него не бих се поздравил"

През 2018 г. белоруският лидер разпореди премахването на ограниченията за продажба на алкохолни напитки в търговските вериги на републиката през нощта - деня след въвеждането им. Президентът обясни, че "необходимо е да се борим с пиянството и алкохолизма не чрез такива едностранни забрани, които на практика вместо очаквания положителен резултат се превръщат в растеж на сенчестия пазар и криминалната сфера, включително увеличаване на предлагането на фалшиви продукти".

Лукашенко: 2021 ще е Година на националното единство

Лукашенко: 2021 ще е Година на националното единство

Позиция на президента на Беларус

Той също така припомни, че е обсъждал с руския президент Владимир Путин забраната за продажба на алкохол през нощта в Русия. Според Лукашенко Путин е изненадан, че толкова много алкохолни напитки от Беларус се продават в Русия - както се оказа, руските шофьори на камиони са натоварени в Беларус с каси с алкохол и след това ги продават обратно в родината им.